13 listopada 2009

Higijena

Umivanje lica
.

.
Vježba umivanja je postavljena ovako na polici. Većina djece u grupi ju voli raditi. Koristimo slijedeći pribor: pladanj, posuda za umivanje, krpa za brisanje (ona se nalazi na tanjuru), vrč i ručnik.
.

.
Ovako izgleda pribor kad je spreman za rad. Vrč i krpu za brisanje (s tanjurom) stavimo na stol. Dijete nalijeva vodu u vrč. Zatim vodu ulijeva u posudu za umivanje, a vrč odlaže na njegovo mjesto. Dijete namače ruke u vodu, umiva lice, te se briše s ručnikom. Kad se više ne želi umivati, posudu s vodom nosi u kupaonu, a vodu prolijeva u umivaonik. Zatim sve mokre predmete suši s krpom za brisanje.

.
Pranje ruku
.
Stol s priborom za pranje ruku je cijele pedagoške godine postavljen ovako:
.

.
Ispod stola se nalazi kanta za prljavu vodu, krpa za brisanje mokrog poda i četka za čišćenje prljavštine:
.

.
Pribor na stolu izgleda ovako:
plastificirani stolnjak, vrč, posuda za odlaganje satova ili nakita, sapun, četka za nokte, krpa za brisanje / sušenje mokrih predmeta (vrč, posuda za pranje ruku, kanta...), krema za ruke, pregača, posuda u kojoj peremo ruke, ručnik.
.

.
Dijete odijeva pregaču pa skida nakit ili sat s ruku (nakit/sat stavljamo u praznu posudu pored vrča). Zatim donosi vodu u vrču, nalijeva vodu u posudu za pranje ruku i namače ruke. Uzima sapun i njime sapuna obje šake i svaki prst pojedinačno (to je za djecu vrlo opuštajuće, rade polako i uživaju :)). Ruke ispire u vodi. Zatim četkicom čisti nokte, ponovo ispire ruke, te ih obriše ručnikom. Dijete vodu od pranja ruku izlijeva u kantu koja je bila ispod stola. Nakon toga, kantu s prljavom vodom nosi u kupaonu i izlijeva u wc ili umivaonik. Zatim donosi još vode u vrču (vodom će isprati sapunicu iz posude za pranje ruku). Sapun se odstranjuje kružnim pokretima četkom (koja je bila ispod stola). Dijete i ovu vodu izlijeva u kantu i nosi u kupaonu. Zatim četkom čisti kantu (u koju je prethodno iz vrča nalilo vodu) od prljavštine. Nakon toga provjerava da li je pod mokar (ako je, obrišemo ga krpom za brisanje poda koja se nalazi ispod stola). Kada je sve čisto, dijete uzima krpu za brisanje / sušenje (nalazi se pored četkice za nokte) i suši sve posude i plastični stolnjak. Na kraju skida pregaču te ruke maže kremom.
Iako ova vježba ima puno koraka, djeca ju vole (kao i sve aktivnosti s vodom) jer je za njih vrlo opuštajuća. Neka djeca ju rade vrlo dugo.

Sve predmete za aktivnosti s vodom nastojim nabaviti u plavoj boji (najčešća je kombinacija plave i bijele).
Nakon svakog izvođenja vježbe, ručnike nosim u praonicu rublja (nalazi se u vrtiću) zbog očuvanja zdravlja u dječjem kolektivu.

0 komentar/a:

Objavi komentar