06 rujna 2009

Montessori forum

Neki dan sam naišla na muslimanski Montessori forum, Montessori entre muslimah. Iako nisam muslimanka, registrirala sam se i otkrila mnogo prekrasnih ideja i besplatnih kartica za download. Forum je na francuskom jeziku koji ne razumijem, ali prevodim pomoću besplatnih internetskih prevoditelja ;-)

Broj komentara: 17:

  1. Hi! Jako mi je drago da sam naišla na tvoj blog! Zanima me kako i gdje se u Hrvatskoj može školovati kao Montessori odgajatelj. To me jaaaaaako zanima. Već se godinam bavim tom mišlju da se školujem. Imala sam idealnu priliku u Splitu kod Ligije Krolo. Tada nisam shvaćala da je to moj SAN! Nažalost! Ali nikada nije kasno.
    Jako sam ti zahvalna za bilo kakvu informaciju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedina od Ministarstva verificirana edukacija je u Zagrebu, u Stručno razvojnom centru Montessori (odvija se u privatnim vrtićima Montessori na Malešnici i Srčeko na Pantovčaku). Pogledaj njihove stranice, tamo ćeš naći kontakte pa se raspitaj.
    http://www.srceko.com/
    http://www.montessori.hr/

    Drago mi je da ti se sviđa moj blog. Ako imaš još kakvih pitanja, slobodno pitaj!
    ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav,da li bi se dijete sa jezičnim poteškoćama uklopilo u montessori program i da li je ta pedagogija aktivna i u umjetničkom izražavanju i stvaralaštvu,jer nisam dobila takav dojam?hvala.

    OdgovoriIzbriši
  4. likovno izražavanje i stvaralaštvo se radi na isti način kao i u redovnom programu u vrtiću. za to područje ne postoji poseban pribor, pa o tome rijetko pišem. bitno je samo da se poštuju montessori načela.
    što se tiče jezičnih poteškoća, mislim da ne bi trebalo biti problema. naravno, ne znam o kakvim se poteškoćama radi, ali ja u svojoj grupi imam dvoje djece s govornim teškoćama koja pohađaju logopedski tretman u vrtiću u kojem radim.

    OdgovoriIzbriši
  5. ok hvala puno na odgovoru.imam još pitanja,ako bi bila ljubazna odgovoriti.da li djeca po montesori principu imaju stalan program koji moraju taj dan odraditi ili imaju slobodu odabira pa onda to rade?nisam sigurna da sam pokopčala taj dio?kako bi izgledao npr. dan u montessori vrtiću?i kako se "discipliniraju" djeca koja se loše ponašaju? ako može preporuka za montessori vrtić u ZG bila bi zahvalna.može i na mail pijavica@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  6. Anonimno, odgovor sam ti poslala mailom jer je vrrrrlo dug. Nadam se da sam u njemu odgovorila na pitanja. Ako te bude još bilo što zanimalo, slobodno pitaj na ovom blogu ili mailom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bok :), prvo ti želim zahvaliti što si otvorila ovaj blog i neumorno ga puniš svojim idejama i radom (kada mi nestane inspiracije zavirim kod tebe ;D)! Apsolventica sam, a kada diplomiram bit ću učiteljica razredne nastave. Još od početka studija imala sam želju jednog dana raditi u razredu s učenicima po Montessori programu. Zanima me gdje se mogu educirati? Ne znam kome se i gdje obratiti...ako mi možeš pružiti neku konkretniju informaciju ili smjernicu gdje upitati dalje, bila bih ti jako zahvalna :)!

    Želim ti još niz godina uspjeha u radu s malenima :), strpljenja i životnog zadovoljstva...

    :)

    LP

    OdgovoriIzbriši
  8. Helena, dobrodošla na moj blog :-)
    Hvala ti na lijepom komentaru. Zaista mi je drago da ideje s ovog bloga možeš koristiti s djecom s kojom radiš!
    U Hrvatskoj ne postoji edukacija za učitelje/profesore po Montessori programu. Znam da postoji vani, već u nekim susjednim državama (Italija, Austrija...). Možda bi se mogla raspitati o tome u Osnovnoj Montessori školi Barunice Dédée Vranyczany:
    http://www.montessori-skola.hr/stranica.htm

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovana,

    Oduševila sam se vašim blogom, kao i Montessori programom prije par godina, kad sam saznala za njega.
    Sada napokon imam svoju malu djevojčicu koju bi rado upisala u vrtić koji radi po Montessori programu. Moja curica će na ljeto 2 godine, pa sam mislila upisati ju na jesen.
    Molim vas da mi preporučite dobre, certificirane i kvalitetne Montessori vrtiće ili grupe, jer kako sam čula, nažalost nisu sve takve :(. Neki samo nazovu Montessori no od njega nema niti M...
    Mi stanujemo na zapadnom dijelu Zagreba, Črnomerec, pa bi nam bilo super kad bi nam bilo što bliže kući.

    Hvala unaprijed i nastavite ovako dobar rad!

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Dina, odgovorila sam Vam u mailu :-)

    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. upisalaa bih dijete u MOntessori grupu od jeseni ( trenutno je u jaslicama , gradski vrtić) jer se tada selimo u novi kvart.Najbliže nam je DV JABUKA koja navodno ima kvalitetne Montessori grupe.Ima li netko iskustva s tim vrtićem i točno zna nešto više o Montessori programu tamo , ljubazno molim da da neke informacije, puno bi mi značilo u odluci upisati dijete ili ne..za koji dan moram predati zahtjev ..:)..unaprijed hvala , mama Marija

    OdgovoriIzbriši
  12. MOLIM VAS ak imate neka saznanja o MOntessori grupama DV JABUKA, da napišete ..ovih dana moram predati zahtjev za prebacivanjem djetea u novi vrtić ( od jeseni kreće u novi vrtić u drugi kvart) pa sam nekako jako zainteresirana za MOntessori ..trenutno ide u redovan program u jaslice na Jarunu, sretan je tamo iako mislim da Montessori drugačije puno sadržajnije i poticajnije iskorišteno vrijeme..brine me jedino spavanje i ritam, jer neznam jel ga djeca i tamo imaju a moj dječak ( 2,7 god) ima ujednačen ritam oko spavanja ..neznam da li je djeci koja već idu u jaslice teže prijeći u MOntessori za razliku od djece koja tek kreću u nekakav oblik vrtićkog programa.Puno hvala!

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav! Pitala sam se mozes li mi pomoci. Naime, oduvijek maštam o tome da radim kao odgajatelj, medutim zavrseni sam magistar filozofije. Najsrodnije mojoj struci cini mi se Montessori i voljela bi upisati edukaciju. Mozes li mi dati par savjeta ..bila bih vrlo zahvalna. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  14. Pozdrav! Vec godinama imam veliku zelju raditi u odgoju, medutim, zavrsena sam magistra filozofije i cini mi se kako u hr nemam mogucnosti za to. Montessori mi se cini vezan s filozofijom i zamolila bih par savjeta u vezi edukacije kao i mogucnosti realiziranja toga znanja onda s djecom i u mojoj struci. Srdacan pozdrav !

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Milena,
    u Zagrebu se edukacija održava u gradskom DV Vrbik i privatnom DV Srčeko, a u Splitu u privatnom DV Montessori dječja kuća. Na njihovim web stranicama imate informacije o tome kojeg datuma ove jeseni počinje edukacija.

    OdgovoriIzbriši